Uncategorized

Harvey

A címben szereplő név egy 4-es kategóriájú hurrikánt takar, amely Texas partjait augusztus 25-én, ereje teljében elérve hatalmas károkat okozott. A széllökések sebessége a partot éréskor meghaladta a 200 km/h-t, volt olyan hely, ahol rövid idő alatt több mint 1 méter eső esett. Ez az első nagy hurrikán a 2005-ös Wilma óta, amely elérte az Egyesült Államok kontinentális területeit. Bár jövetelére – többek között a műholdas megfigyeléseknek köszönhetően – készültek, így is szedett halálos áldozatokat. A 2017-es atlanti-óceáni szezonban a Harvey volt a nyolcadik trópusi vihar, amely nevet kapott, s a harmadik, amely hurrikánná erősödött.

A Sentinel-3A műhold SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) műszerének méréseiből megállapítható a hőmérséklet eloszlása a hurrikán felhőzetének tetején. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az európai Copernicus program Sentinel-3A műholdja augusztus 25-én, magyar idő szerint 6:06-kor figyelte meg a Harvey hurrikánt, amint épp Texas partjaihoz közeledett. A képen a színkódolás segítségével a felhőzet tetejének hőmérséklete látható, mintegy 12–15 km-rel a tengerfelszín felett. Középen, a hurrikán „szeme” környezetében –80 °C, a forgószél peremén +20 °C körüli értékek olvashatók le.

A hurrikánok azon természeti jelenségek közé tartoznak, amelyeket leginkább műholdak segítségével lehet jól nyomon követni. A friss műholdfelvételek és mérési adatok révén a hatóságoknak van esélyük óvintézkedésekre azokon a területeken, amerre a hurrikán halad. A műholdas távérzékelési adatok a hőmérséklet mellett információval szolgálnak a forgószél kiterjedéséről, a szél sebességéről, a felhőzet vastagságáról, víz- és jégtartalmáról. A Sentinel-3A műhold egyik fő műszere, az SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) kilenc hullámsávban és két látóirányban méri a felszín által kisugárzott energiát (az ún. fényességi hőmérsékletet).

Kapcsolódó linkek: