Uncategorized

Kolkata

Az indiai Kolkata (régebbi nevén Kalkutta, ritkán használt magyaros átírásban Kalkáta) ma az északkelet-indiai Nyugat-Bengál állam fővárosa, de az egykori gyarmati Brit India fővárosa is volt. Lakossága napjainkban az elővárosaiban élőkkel együtt meghaladja a 14 millió főt. Az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési sorozatában a múlt héten a Copernicus program egyik Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjával készített kép apropóján mutatták be röviden a várost és környékét.

Kolkata és környéke egy hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. A teljes műholdkép letöltésével 10 m-es felszíni felbontásban láthatók a részéletek. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Maga a nagyváros a kép közepe táján, lilásszürke árnyalatban tűnik fel. Kolkata India egyik legnagyobb települése, a Húgli (Hooghly) folyó mentén épült. Ez a Gangesz-delta legnyugatibb ága. A műholdképen keleti irányban (jobbra) a szomszédos ország, Banglades egy részlete is látható. A sűrűn lakott településeken túl a mezőgazdasági táblák és az akvakultúra az uralkodó. Rizsföldek és halastavak váltják egymást. Ez utóbbiak a nyílt vízfelszín és a szögletes formájuk alapján jól felismerhetők, főleg a képbe belenagyítva, annak jobb oldalán.

A jobb alsó sarokban, sötétzöld színben a Sundarbans Nemzeti Park területe látható. Ez az UNESCO világörökségi listáján is szereplő természetvédelmi terület, hatalmas kiterjedésű mangroveerdőkkel és a bengáli tigris élőhelyeivel.

Kapcsolódó linkek: