Uncategorized

Florence, árvizek, Sentinel-1

A mostani szezon eddigi legnagyobb hurrikánja, a Florence szeptember 14-én érte el a szárazföldet az Egyesült Államok keleti partjainál, Észak-Karolina államban.

Ez a látványosan színezett Sentinel-1B radarkép szeptember 14-én készült, éppen akkor, amikor a Florence hurrikán közepe (a szeme) elérte a partot. Piros jelöli az Atlanti-óceán háborgó vizét a hurrikán által érintett régióban. A sötétkék folt a nyugodtabb vízfelület a hurrikán szeme alatt. A szárazföldi területek itt zöld színben tűnnek fel. A hamis színezéshez a felszínről visszaszórt radarhullámok polarizációs tulajdonságait használták. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / NASA Alaska Satellite Facility Distributed Active Archive Center)

Addigra szerencsére már csillapult valamelyest, de a viharos szél mellett az özönvízszerű esőzés és a nyomában érkező árvizek így is jelentős károkat okoztak. A Copernicus program Sentinel-1 radaros földmegfigyelő műholdjai segítségével jól feltérképezhető az áradások kiterjedése, a mérési elv miatt a felhőzet sem jelenthet akadályt. Ezt a Florence-t követő áradások alkalmával is kihasználták.

A Copernicus katasztrófa-elhárítást segítő szolgáltatása (Copernicus Emergency Management Service) készen állt az adatok gyors feldolgozására, már a hurrikán partot érése előtt. A Sentinel-1 konstelláció két azonos felszereltségű műholdból áll. A radarberendezések széles látómezeje különösen alkalmassá teszi a kb. 700 km-es magasságban keringő űreszközöket nagyobb területek felmérésére.

Az első térkép Jacksonville (Észak-Karolina, USA) környékén mutatja az árvízzel elöntött területeket (világoskék színnel). A felhasznált Sentinel-1 adatok szeptember 15-én helyi időben 7:07-re vonatkoznak. A háttérkép egy korábban (felhőmentes körülmények között) készült Sentinel-2 optikai műholdfelvétel. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Copernicus Emergency Management Service / SERTIT)

A Copernicus szolgáltatásának elöntési térképeit az amerikai szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (US Federal Emergency Management Agency) szakemberei használták a munkálatok szervezéséhez.

Árvízi elöntések Kinston mellett, ugyanazon műholdas mérések alapján. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Copernicus Emergency Management Service / SERTIT)

Kapcsolódó linkek: