Uncategorized

Copernicus: még 1,6 milliárd ember

Az európai földmegfigyelési program adatainak közvetlen felhasználására a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött az Európai Bizottság Brazíliával, Chilével, Kolumbiával és Indiával.

Korábban hasonló egyezmények születtek már az Amerikai Egyesült Államokkal és Ausztráliával is. Azt is lehet mondani, hogy az új partnerekkel együtt a Föld népességének immár egyharmada elsődleges hozzáféréssel rendelkezik az Európai Unió (EU) földmegfigyelési programjában keletkező hatalmas mennyiségű, szolgálatszerűen és jó minőségben biztosított műholdas adathoz. Az Európán kívüli hat partnerországban a kormányzatok, regionális és helyi hatóságok, tudományos kutatók és vállalkozások is élvezhetik a Copernicus által biztosított szabad hozzáférést. A méréseket egyebek mellett környezeti monitorozásra, a klíma változásának kutatására, katasztrófahelyzetek megelőzésére és kezelésére tudják használni.

A márciusban aláírt megállapodások értelmében a partnerországok közvetlen, szélessávú hozzáférést kapnak a műholdas adatokhoz, valamint hozzájutnak a Copernicus tematikus szolgáltatásai által előállított információkhoz is. Cserébe Brazília és India saját (állami fenntartású) földmegfigyelő műholdjairól származó friss és archív adatokat ajánl fel a Copernicus számára. Ugyancsak fontos, hogy a műholdas mérések értelmezését, kalibrációját elősegítő helyszíni mérési adatok is nagyobb területről állnak majd rendelkezésre.

Philippe Brunet, az Európai Bizottság Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatósága (DG GROW) űrpolitikáért, a Copernicus programért és a védelmi iparágakért felelős igazgatója (jobbra) a Brazíliával kötött Copernicus partnerségi megállapodás aláírásakor. Brazil részről az aláíró Ricardo Galvão (igazgató, INPE) volt. (Kép: copernicus.eu)

A megállapodások jól mutatják az európai Copernicus program globális jelentőségét: nem csak a műholdas mérések fedik le az egész bolygót, de felhasználásuk is kiterjed jóval kontinensünk határain túlra. Mint ahogy a környezeti hatások, a klímaváltozás sem korlátozódik egy-egy ország vagy országcsoport területére. A problémáink közösek, a megoldásukra is együtt kellene törekednünk. Ahogy közös érdek a társadalmi-gazdasági fejlődés elősegítése, fenntartása is, amiben a földmegfigyelési adatok egyre nagyobb jelentőséghez jutnak. A most belépő partnerországok területén ráadásul olyan, globális szempontból is felbecsülhetetlen természeti értéket jelentő területek találhatók, mint az amazóniai esőerdők vagy a Gangesz deltája. Ezek védelméhez a Copernicus műholdas adatait, eredményeit sikerrel alkalmazhatják. Az egyezmények nyomán remélhetőleg bővül a szakmai együttműködés a Copernicus programban részt vevő államok (az EU 28 tagországa, valamint Norvégia és Izland) valamint a partnerországok intézményei, gazdasági szereplői között.

Kapcsolódó linkek: