Uncategorized

Harcok nyoma Kartúm repülőterén

Április 15-én polgárháborús helyzet alakult ki Szudánban, miután összecsapások kezdődtek a hadsereg és egy paramilitáris szervezet között. A harcok miatt az Egyesült Államok és európai országok is megkezdték polgáraik kimenekítését az északkelet-afrikai országból. Nem sokkal az első hírek érkezése után közzétették az első nagyfelbontású műholdfelvételeket is, amelyeken a főváros, Kartúm repülőterén teljesen megsemmisült, kiégett repülőgépek láthatók.

A pusztítás még a kevésbé éles, 10 m-es felszíni felbontásra képes Sentinel-2 optikai földmegfigyelő műholdak felvételein is tisztán kivehető. Ennek szemléltetésére egy friss, április 22-én készült, a valóságoshoz közeli színeket visszaadó Copernicus Sentinel-2 képet mutatunk be a kartúmi nemzetközi repülőtérről. A csúszka elmozdításával ezt hasonlíthatjuk össze egy egy évvel korábban, még békeidőben, ugyanitt készült műholdképpel.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022–2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Feltűnőek a koromfekete égésnyomok a repülőtér szinte teljes területén, végig az észak–déli irányú futópálya mentén is, amelyek 2022-ben még természetesen nem voltak ott. A 2023. áprilisi képen a futópályára merőlegesen, nagyjából annak alsó harmadánál még egy elnyúló fekete füstfelhőt is fel lehet fedezni.

A harcok Szudánban nem csak a fővárosban, hanem több más területen is folynak.

Kapcsolódó linkek: