Uncategorized

Apadó Garda-tó

Észak-Olaszországban – ahogy egyébként más dél-európai országokban, például Portugáliában és Spanyolországban – már most látszik, hogy az idei nyáron is aszályos körülményekre lehet majd számítani. A hosszan tartó szárazság egyik látványos jele, hogy a Pó folyó áprilisban elérte az eddig mért legalacsonyabb vízállását, a Garda-tó alacsony vízszintje pedig hét évtizedes rekordot döntött. A tavon az április 16-án mért vízállás 45,8 cm volt, legutóbb 1953-ban tapasztaltak ilyet. A tó 70 éven keresztül mért átlagos vízállása 109 cm. Az észak-olaszországi szárazságról legutóbb nem is olyan régen, idén februárban írtunk egy blogbejegyzésünkben. Akkor a Pó egy szakaszát mutattuk meg Sentinel-2 műholdképeken.

Az Alpok és a Pó-síkság között fekvő, mintegy 370 km2-es felszínű Garda-tó fontos víztározó. Így az alacsony vízállás kritikus lehet a környék mezőgazdasága, a települések ivóvízzel való ellátása, a hajózás szempontjából. A Garda-tó igen népszerű a turisták körében is. Északi irányból a Sacra folyó táplálja, vizét dél felé a Mincio vezeti el, amely a Póba ömlik.

Az európai Copernicus program vészhelyzetek kezelésére létrehívott szolgáltatása (Copernicus Emergency Management Service, CEMS) keretében a szárazság és aszály megfigyelésével az EDO (European Drought Observatory) foglalkozik. Ők folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását egész Európában, műholdas adatokat is felhasználva. Alább két Sentinel-2 műholdképpel illusztráljuk, hogyan csökkent a vízszint a Garda-tóban tavaly áprilishoz képest. A képek hamis, a növényzetet pirossal kiemelő színezéssel készültek, pontosan egy év különbséggel. A Garda-tó déli része látszik, a vízfelület sötétkék.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022–2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Különösen a tóba nyúló keskeny félszigetek körül feltűnő, hogy 2023-ban jóval alacsonyabb lett a vízállás az előző évihez képest. A földnyelvekből több jut a víz fölé, a part mentén pedig a világos sávok a frissen szárazra került, növényzettel nem borított felszínt jelzik. A képeken középtájt, a tó nyugati partja mentén egy keskeny félsziget folytatásában található, festői Nyulak szigete (Isola dei Conigli, más néven Isola di San Biagio) idén már gyalogosan, száraz lábbal is elérhető volt, az odalátogatóknak hajóra sem kellett szállni…

Kapcsolódó linkek: