Uncategorized

A Föld napja és a Henderson-sziget

Az április 22-ére eső Föld napja világszerte alkalmat ad olyan rendezvényekre, eseményekre, amelyekkel felhívják a közvélemény figyelmét a Föld természeti értékeinek a megóvására. A Föld napját 1970 óta (Magyarországon 1990 óta) ünneplik, kezdetben még március 21-re esett. Az Európai Űrügynökség (ESA) április 20-án egy műholdképet tett közzé, amelyet heti rendszerességgel jelentkező rövid földmegfigyelési témájú videóinak sorozatában is bemutatott.

A videó „sztárja” egy apró sziget a Csendes-óceán déli részén, nagyjából félúton Chile és Új-Zéland között. A neve Henderson-sziget, és az európai Copernicus program Sentinel-2B műholdjával közel 800 km magasból készített képen igazán idilli környezetnek tűnik. Az emberi civilizációtól távol fekvő, lakatlan korall atoll szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Területe 37 km2, a sziget és környéke élővilága különleges.

Nagy-Britannia külbirtoka, a Csendes-óceán déli részén fekvő Pitcairn-szigetekhez tartozó Henderson-sziget és a környező óceán a Sentinel-2B műhold 2018. március 22-én készített képén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Lakatlansága és „érintetlensége” ellenére a Henderson-sziget a Föld műanyaghulladékkal egyik leginkább szennyezett területe. Nemrég sokkoló képekkel került be a hírekbe, miután egy kutatócsoport beszámolt helyszíni vizsgálatainak eredményeiről.

A becslések szerint évente kb. 10 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe és óceánokba világszerte. Az áramlások hátán keletkezési helyüktől messze sodródhatnak, hatalmas szemétszigeteket hoznak létre az óceánok közepén, és partra vetődhetnek olyan helyeken is, mint a Henderson-sziget, ahol kártékony hatással vannak a környezetre, az élővilágra. A jelek szerint az ember okozta szennyezéstől még a legfélreesőbb helyeken sem lehet megmenekülni… A szigeten azonosítható szemétdarabok Oroszországból, az Egyesült Államokból, Európából, Dél-Amerikából – tehát lényegében a Föld minden területéről – eljutottak ide.

A Henderson-sziget partját elborítja a világ minden tájáról az óceáni áramlások által ideszállított műanyaghulladék. (Kép: Jennifer Lavers, 2015)

Az óceán élőlényei a napsugárzás, az időjárás és hullámverés hatására apróra darabolódó műanyagokat elfogyaszthatják. A műanyag így belekerül a táplálékláncba, s végső soron visszajut az emberekig is. Az állatokra és az emberi egészségre gyakorolt hosszú távú hatásáról még semmit sem tudunk. Az idei Föld napja központi témája a műanyagokhoz való viszonyunk.

Kapcsolódó linkek: