Copernicus és Galileo

Mindkét elnevezés az Európai Unió (EU) űrprogramjának egy-egy fő pillérét takarja – az előbbi a földmegfigyelés, az utóbbi a műholdas helymeghatározás területén. A Galileo a globális műholdas navigációs rendszerek (Global Navigation Satellite Systems, GNSS) európai megvalósítása. Hasonló célú rendszerek működnek az Egyesült Államokban (GPS), Oroszországban (GLONASSZ) és Kínában is (Beidou). Igaz, ez utóbbiak mind katonai irányítás alatt. A Galileót viszont egy polgári szervezet, az Európai GNSS Ügynökség (European GNSS Agency, GSA) irányította eddig. Bár a civil ellenőrzés termésuzetesen megmaradt, nemrég a prágai székhelyű szervezet feladatköre jelentősen kibővült. A GSA neve is megváltozott, EUSPA (European Union Agency for the Space Programme), magyarul az Európai Unió Űrprogramügynöksége lett belőle. Az EU űrprogramokért felelős ügynöksége a Galileo és az EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) navigációs programokon kívül átveszi Copernicus mellett a titkosított kormányzati kommunikációs feladatokra szánt GovSatCom projektet is, vagyis mindent, ami az EU űrtevékenységébe tartozik. Az EUSPA ugyanakkor nem keverendő össze az ESA-val (European Space Agency), amely egy az EU-tól független kormányközi szervezet – habár tagországaik listáján jelentős az átfedés.

Az EUSPA létrehozása új lehetőségeket rejt magában az eddig többé-kevésbé függetlenül futó űrprogram-komponensek, így elsősorbn a Copernicus és a Galileo a korábbiaknál szorosabb együttműködése területén is. Az új szervezet egyik legfőbb célja az űrtechnológiák alkalmazásának elősegítése az európai gazdaságban és társadalomban. Ezek a technológiák már ma is meghatározó szerepet játszanak a digitális átállásban és a környezetvédelemben, de a Copernicus és a Galileo innovatív kombinált alkalmazásai új szintre emelhetik a programok már most is számottevő társadalmi hasznát.

Az európai gazdasági növekedés, a biztonság területén egyre jobban támaszkodhatunk az űrtevékenységre. Az EUSPA megalakulásától azt várják, hogy még tovább növelje a közösségi űrprogramokba fektetett eurók megtérülésének hatásfokát, erősítse az Unió prioritásainak megvalósításához való hozzájárulásukat. Ami a műholdas földmegfigyelés és a helymeghatározás szinergiáját illeti, már most is vannak olyan területek, ahol az együttműködés lehetősége nyilvánvalónak tűnik. Ilyen például a mezőgazdaság, a nyersanyagok kitermelése vagy az építőipar. Ezek a szektorok különös figyelmet érdemelnek, hiszen karbonlábnyomuk (vagyis a szén-dioxid-kibocsátásuk révén a környezetre gyakorolt hatásuk) meglehetősen nagy. Emiatt a karbonsemleges működésük megvalósítása komoly erőfeszítéseket igényel majd.

Mind a (külszíni) bányászatban, kőfejtésben, de a mezőgazdaságban is pontos GNSS alapú helymeghatározás alapvető szerepet kap a területek felmérésében, de a munkagépek vezérléseben és flottamenedzselésében is. Ugyanakkor a műholdas távérzékeléssel nyert adatok folyamatos, megbízható információval szolgálnak a felszínborításról, a felszín emelkedéséről vagy süllyedéséről, környezeti, geológiai, biológiai, ökológiai adatokról, az erőforrások elérhetőségéről. Mindez segíti a tervezést, a tevékenységek monitorozását, a bányaterületek rehabilitációját. A precíziós mezőgazdaságban – amely mind a GNSS, mind a földmegfigyelés egyik vezető felhasználási területe – lehetővé válik az emberi munkával, az üzemanyaggal, az öntözővízzel, a vegyszerekkel és a műtrágyával való takarékosság. Mindez növeli a termelékenységet és kíméli a környezetet is.

Vannak olyan szektorok is, ahol egyelőre még kevéssé építenek a navigációs és távérzékelési módszerek szinergiájára, de az együttműködésében nagy lehetőségek rejlenek. Ilyen például a közlekedés, ahol a még hatékonyabb működés az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez vezethet. De a megújuló energiaforrások hasznosítása is egy olyan terület, ahol sokat várnak a módszerek kombinálásától a jövőben. Az újonnan alakult EUSPA kulcsszerepet fog játszani az európai űrprogramelemek minél szélesebb körű hasznosításának elősegítésében.

Az átalakított, immár az EU teljes űrprogramjáért felelős ügynökség bemutatkozása. (Forrás: EUSPA)

Az Európai Unió űrprogramjával kapcsolatban ünnepi on-line nyitóeseményt tartanak június 22-én 9:30-tól, amelyet minden érdeklődő követhet ezen a honlapon. További részletekről itt olvashatnak.

Kapcsolódó linkek: