Uncategorized

Ha húsvét, akkor tojás!

Ha tojás, akkor pedig űrfelvétel: a Tojás-sziget a Bahamákon, az európai Sentinel-2B képén. A Copernicus program optikai és infravörös tartományban, 13 színben érzékeny földmegfigyelő műholdpárosa, a Sentinel-2 másodiknak (tavaly márciusban) felbocsátott tagja idén február 2-án készítette a felvételeit, amelyekből az Európai Űrügynökség (ESA) most az ünnepi alkalomra szánt színpompás képet készítette.

Húsvétkor általában hímes tojásra vagy csokitojásra gondolunk, nem pedig egy szigetre. Amint a képen is látható, a szigetnek – vagy inkább szigetecskének – ráadásul az alakja sem emlékeztet a tojáséra. A csupán 800 négyzetméter területű, lakatlan korallsziget a nevét feltehetően az itt gyűjtött madártojásokról kaphatta. A Tojás-sziget a Bahama-szigetekhez tartozik, a hosszan elnyúló Eleuthera szigetlánc északnyugati végén található. A fővárostól, Nassautól 70 km-re északkeletre fekszik.

Az apró Tojás-sziget a Sentinel-2B műhold húsvétra időzített képén balra fent található, de jobban kivehető az alábbi kinagyított részlet közepén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Sentinel-2B műholdképén éles a kontraszt az Atlanti-óceán mélykék és a korallszirtek által körülölelt sekély, (kb. 2 méteres vízmélységű) lagúna türkizkék vize között. A lagúnában kivehetők az áramlások által a homokos fenéken kialakított hullámszerű formák is. A sekély, a környező óceánénál melegebb víz gazdag tengeri élővilágnak, például teknősöknek ad otthont. A közelmúltban a védendő természeti értékek veszélybe kerültek, amikor nagy óceánjáró kirándulóhajók számára kikötőt akartak itt létesíteni. Szerencsére a tervről letettek.

A Bahama-szigetek apró Tojás-szigete főszerepet játszott az ESA heti földmegfigyelési videósorozatának nagypénteki epizódjában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: