Uncategorized

Égett a nád a Fertőnél is

Nemrég mutattuk be Sentinel-2 műholdképek kíséretében a Balaton déli partján, Fonyódnál keletkezett tűz következményeit. Március 15-én arról érkezett hír, hogy lángol a nádas az osztrák határ közelében, Fertőrákos külterületén. A katasztrófavédelem közlése szerint mintegy két és fél négyzetkilométer területen égett a száraz növényzet a Fertő tó partján. Az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató, az ORF információ szerint a tűz osztrák területen keletkezett, majd a viharos szél miatt átterjedt a magyar oldalra. Szerencsére a tüzet azelőtt sikerült megfékezni, hogy elérte volna az osztrák oldalon Fertőmeggyes (Mörbisch am See) hulladéklerakó telepét.

Alább két hamisszínes Sentinel-2 műholdkép összehasonlításával mérhetjük fel a tűz kiterjedését. Az egyik kép még az esemény előtt, február 21-én készült. A másik már utána, március 18-án. Bár ez utóbbi esetében nem voltak teljesen felhőmentesek a körülmények, azért a kép felső-középső részén jól kivehető a sötét folt a leégett nádassal. A színezéshez a Copernicus program Sentinel-2 optikai földmegfigyelő műholdjainak kamerái által észlelt 13 hullámsáv közöl egy infravörös tartományban készült képet is felhasználtunk. Ez a szokványos színezés pirossal emeli ki a növényzetet. A Fertő vize a februári képen kékesebb színű. A márciusin feltehetően a szél és nyomában felkorbácsolt hullámok miatt felkeveredő iszap okozza a jellegzetes drapp elszíneződést.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A kép bal alsó sarkában látható nagyobb település Sopron városa. Az épületek és az utak színe elüt a környező tájétól, ahol a Fertő nyílt vizei és part menti nádasai mellett a geometrikus mintázatú mezőgazdasági táblák is jellemzőek. Kivehető a Sopront északról elkerülő M85-ös út, amelynek építkezése még nem fejeződött be, a legfeltűnőbb fehér színű szakaszon jelenleg is folyik. A várostól északnyugati irányban halad a 84-es út, amelybe az M85 elkerülő egy alagútban vezetett szakasz után csatlakozik majd, s amely mentén 8 km távolságban a következő település (a kép bal felső sarkában) már az Ausztriához tartozó Kelénpatak (Klingenbach).

Az ORF beszámolója szerint a Fertő tó környékén rövid időn belül ez már a második tűzeset volt. Március elején a tó északi partjánál Sásony (Winden am See) környékén égett nagy területen a nádas. Akkor az osztrák katonaság és a belügyminisztérium helikopterei is részt vettek az oltásban. Ugyanannak a két Sentinel-2 áthaladásnak az alkalmával készült másik képkivágáson ezt a területet is megmutatjuk. Bár a felhőzet a márciusi képen itt egy kicsit még zavaróbb, azért a csúszka elmozdításával jól összevethető, milyen volt a part menti nádas a tűzeset előtt és után.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: