Csungking

Hiába gyökeresedett meg, valójában nem is így kéne magyarul helyesen leírni a pinjin átírás szerinti Chongqing városnevet, hanem úgy, hogy Csungcsing. De a Jangce partján fekvő kínai nagyvárost és környezetét bemutató látványos Sentinel-2 műholdkép szempontjából ennek semmi jelentősége sincs. A várossal nemrég az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatában foglalkoztak.

(Forrás: ESA)

Csungking tartományi jogú város Kína középső-délnyugati részén. Több is, mint egy nagyváros, hiszen a közigazgatási szempontból hozzá tartozó területek meghaladják a 80 ezer km2-t. Ez közel annyi, mint Magyarország egész területe. A lakosság teljes létszáma 2020-ban több mint a 32 millió volt. A várost és vidékét hegyek, völgyek és folyók jellemzik. Maga a település a Jangce (Yangzi) és Csialing (Jialing) folyók találkozásánál épült. Kína egyik fő gazdasági központja, az ország legjelentősebb autóipari bázisa. A Csialing torkolata a műholdképen is feltűnő, hiszen a két folyó vizének színe markánsan eltér. A Jangce (jobbra) barnás színét a szállított hordalék adja, a Csialing színe ezzel szemben inkább zöldeskék. A két folyó miatt Csungking a régió legjelentősebb kikötővárosa is.

Csungking fölött még 2018-ban készítette ezt a valós színeket mutató képet a Copernicus program egyik Sentinel-2 optikai földmegfigyelő műholdja. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A folyók közül a Jangce az ismertebb, nem véletlenül. 6300 km-es hosszával nem csak Kína, de az egész ázsiai földrész leghosszabb folyója. A világon is csak két másik előzi meg a sorban: a Nílus Afrikban és az Amazonas Dél-Amerikában. A Csialing 1190 km megtétele után torkollik a Jangcéba.

Kapcsolódó linkek: