Uncategorized

Copernicus 25

Európa joggal ünnepli sikeres földmegfigyelési programja kezdetének negyed évszázados évfordulóját. A történet hivatalosan 1998 májusában, az észak-olaszországi Bavenóban aláírt nyilatkozattal (Baveno Manifesto) kezdődött. Ott vetették papírra az alapjait annak, amit akkor GMES-nek (Global Monitoring for Environmental Security, 1999-től Global Monitoring for Environment and Security) neveztek. Az Európai Unió (EU) tagországai hosszú távra elkötelezték magukat egy műholdas adatokat felhasználó globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési program megvalósítására. A program az Európai Bizottságtól 2012-ben kapta a ma is használt Copernicus nevet. Eredeti célja a közpolitikai döntéseket támogató adatok gyűjtése és elemzése, a klímaváltozás elleni és a polgárok biztonságát szolgáló intézkedések segítése volt. Mára nyilvánvaló, hogy a Copernicus jócskán meghaladta a várakozásokat, és a világ legkiterjedtebb földmegfigyelési programjává vált. Hét saját Sentinel műholddal, a fő alkalmazási területeket felölelő szolgáltatásokkal, nyílt és szabadon hozzáférhető adatokkal forradalmasította a földmegfigyelési alkalmazásokat – nem csak az EU tagállamaiban, de azok határain túl is. A Copernicus nem csak napi több százezer felhasználót szolgál ki, hatása az európai gazdaságban számottevő. A becslések szerint több tízezres nagyságrendű azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek létrejöttét a program tette lehetővé.

Az EU soros svéd elnöksége az ünnepélyes alkalomból e hét csütörtökön, július 8-án 9-től 13 óráig tartó nagyszabású rendezvényt szervez Stockholmban, az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Svéd Nemzeti Űrügynökség partnerségével. A 25 éves évforduló megünneplésében központi szerepet kapnak a programhoz kapcsolódó sikertörténetek. A köszöntőket követően panelbeszélgetések sora segítségével mutatják be a Copernicus hatásait és egyes fő alkalmazási területeit: a tengerek és óceánok, a szárazföldek megfigyelését, a katasztrófahelyzetek kezelését, a klíma, a levegőminőség és az egészség témáját. Végül szó lesz arról, hogyan hat a földmegfigyelési program az üzleti szektorra és az innovációra.

(Kép: EU Copernicus)

A 25. évfordulót nem csak a helyszínen lehet megünnepelni, hanem a távolból, internetes élő közvetítés révén is csatlakozhat bárki. A jeles eseményre a regisztráció a copernicus25.eu honlapon lehetséges.

Nem csak a stockholmi központi rendezvényre érdemes figyelni, hiszen számos EU tagállamban szerveznek kapcsolódó eseményeket. Általában a Copernicus programról bőséges, naprakész információ található a honlapján.

Kapcsolódó linkek: