Uncategorized

Sentinelek a mobilon

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Bizottság megbízásából Android és iOS operációs rendszerekhez telepíthető okostelefonos alkalmazás született, Copernicus Sentinel App néven. Az ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével szinte minden fontosat (és kevésbé fontosat) meg lehet tudni Európa földmegfigyelő műholdas konstellációjáról, a Sentinelekről. Követni lehet például a pályájukat, vagy hogy mikor és hol sugározzák le adataikat a földi állomásokra – akár közvetlenül rádiós úton, netán közvetve, lézeres adatátviteli módszerrel az EDRS (European Data Relay System) geostacionárius műholdak, mint átjátszó állomások közbeiktatásával. Beállítható az is, hogy az alkalmazás jelezze: valamelyik Sentinel műhold épp felettünk repül át, miközben méréseit végzi.

(Kép: ESA)

Megtekinthetők a különféle Sentinel holdak térbeli modelljei, megismerkedhetünk az űreszközök fő részegységeivel és a fedélzeti műszerekkel. Természetesen böngészhető rengeteg információs anyag, amelyekben a Copernicus program műholdjainak változatos alkalmazási területeiről, gyakorlati hasznosításairól olvashatunk.

A képernyőképek a Copernicus Sentinel App különféle funkcióit illusztrálják.

Nem ez az egyetlen Copernicus adatokon alapuló mobilalkalmazás. Nemrég húszat is összegyűjtöttek belőlük az EU Copernicus honlapon, köztük a városlakóknak a levegő minőségéről, a fürdőzőknek a tengerparti strandok állapotáról, a hajósoknak szélsebességről, az allergiásoknak a pollenkoncentrációról információt szolgáltatókat. Ezek a hasznos alkalmazások általában Európa valamely kisebb területére koncentrálnak.

Kapcsolódó linkek: