Uncategorized

Áradás Afrikában

Három délkelet-afrikai ország, Mozambik, Malawi és Zimbabwe lakóinak millióit érintette az Idai nevű trópusi ciklon és a nyomában érkező áradás. Az Idai március 15-én ért partot, és amerre elhaladt, hatalmas károkat okozott. Több ezer ember vesztette életét, lakóépületek, utak, mezőgazdasági területek kerültek víz alá. A ciklont egyenesen a déli félteke eddigi legpusztítóbb viharának minősítették.

Az Idai trópusi ciklon Madagaszkártól nyugatra, a szigetet a kontinenstől elválasztó Mozambiki-csatorna fölött, Mozambik felé tartva. A 800–1000 km kiterjedésű ciklonról az egyik Sentinel- 3 műholddal készült a kép. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az európai Copernicus földmegfigyelő program radaros Sentinel-1 műholdjainak segítségével jól felmérhető az áradások által elöntött terület, ami a mentési és helyreállítási munkálatokhoz is segítséget jelent. Bár a becslések szerint a három ország jóval több mint kétmillió lakosát érintette a természeti katasztrófa, a keletkezett károk és veszteségek számbavétele még egyáltalán nem fejeződött be. A helyi hatóságok és a katonaság megfeszített erővel dolgozik a mentésen, amit nehezít a közlekedési és távközlési infrastruktúrában keletkezett kár is.

A március 19-én készült Sentinel-1 radarképen vörössel ábrázolták az árvízzel elöntött területeket Mozambikban, Beira kikötővárosa közelében, a Buzi folyó torkolatvidékén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az ilyen természeti katasztrófák esetén a Föld körül keringő műholdak nélkülözhetetlen segítséget nyújthatnak a helyzet átfogó felméréséhez. A mostani esetben is aktiválták azt a nemzetközi egyezményt (International Charter Space and Major Disasters), amelynek keretében a műholdüzemeltető országok és vállalatok gyorsan és ingyenesen bocsátják rendelkezésre a műholdas mérési adataikat és a feldolgozott térképeiket. Ugyancsak működésbe lépett a Copernicus program katasztrófahelyzetekre fenntartott szolgáltatása is (Copernicus Emergency Mapping Service, CEMS). Minden esetben többféle, optikai és radaros módszerrel szerzett műholdas adatot elemeznek, a szóban forgó területről rendelkezésre álló mérések alapján.

Kapcsolódó linkek: