Uncategorized

A Taal kitörése

A Fülöp-szigeteken található vulkán 2020. január 12-én tört ki. Hamuja a légkörben 15 km-es magasságig is eljutott, a környezetből több tízezer embert kellett kitelepíteni. Még a majdnem 100 km-re északra fekvő fővárosra, Manilára is hullott a hamuból.

Az esős időjárás – az azzal együtt járó felhőzet – nem könnyítette meg az optikai műholdképek készítését. Az alább bemutatott Sentinel-2 képet az Európai Űrügynökség (ESA) közölte, dátuma január 23. Felhők ezen is feltűnnek bőven, de a vulkán kúpja a műhold elvonulásának idején többé-kevésbé szabadon megfigyelhető volt. A Taal egy tó közepén álló hegy, a víz egy régebbi kitörés nyomán keletkezett kalderát tölti ki. A sziget szélessége kb. 4,5 és 8 km között változik. A műholdkép tanúsága szerint az egész hegyet szürke hamuréteg borítja be. A közeli (rövid hullámhosszú) infravörös tartományban készült, a magas hőmérsékletek detektálására alkalmas felvétel alapján pedig élénk narancsvörös színnel kiemelték a kráterben folyó aktivitás helyét.

Legutóbb 43 éve tört ki a Taal vulkán a Fülöp-szigeteken. Fent a környezetét ábrázoló, január 23-án készült Sentinel-2 műholdkép, alul annak kinagyított részlete. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A kitörés nyomán aktiválták a Copernicus vészhelyzetekben segítséget nyújtó szolgáltatását (Emergency Managemet Service, EMS).  Ez természeti katasztrófák idején a lehető legrövidebb idő alatt műholdas távérzékelési adatokon alapuló információval látja el a helyi hatóságokat és a mentésben részt vevő szervezeteket.

Alább a január 23-án készült Sentinel-2 műholdképet a valóságoshoz közeli színekben mi is megmutatjuk. Összehasonlításképp mellé tettünk egy szinte pontosan egy évvel korábban, 2019 januárjában ugyanerről a területről készített Sentinel-2 képet is. A csúszka használatával lehet váltogatni köztük. Jól látszik, mennyivel másabb volt a kitörés előtti állapot. Nem csak a hegyoldalt borító zöld növényzet hiánya feltűnő, de teljesen eltűnt a hegy tetején levő kisebb tó vize is.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: