Uncategorized

Új kínai repülőgép-hordozó

December 17-én Kínában ünnepélyes keretek közt hivatalosan is hadrendbe állították az ország második repülőgép-hordozóját. Az avatásra a Kína déli részén fekvő Hajnan (Hainan) szigetén megjelent Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államelnök is. A Santung (Shandong) nevű anyahajót teljes egészében Kínában tervezték és építették, és először 2017-ben bocsátották vízre. Építése 2013-ban kezdődött. A mostani aktussal az ország repülőgép-hordozóinak a száma kettőre emelkedett. (Az első ilyen kínai tulajdonú hajó az egykori Szovjetunióban épült.) A szám első hallásra nem tűnik ugyan soknak, de ezzel Kína lett a világ második tengeri nagyhatalma, ami a repülőgép-anyahajókat illeti. Az Egyesült Államok ugyan nem kevesebb mint 11 ilyen (és ráadásul modernebb) hajóval rendelkezik, de Oroszország, Franciaország, India és Nagy-Britannia is csak egy-egy repülőgép-hordozót tart hadrendben.

A Santung fedélzetén kb. 40 repülőgépet tud fogadni. Az utóbbi időkben a Dél-kínai-tengeren sajnálatosan megszaporodott tengeri incidensekből ítélve nem kétséges, hogy a hajót itt fogják bevetni.

A repülőgép-hordozó hossza 315 méter, így nem is kellenek különösen éles felbontást nyújtó kémműholdak az űrből való megfigyeléséhez. Bár azokkal minden bizonnyal folyamatosan követik a mozgását más hatalmak, nekünk rendelkezésünkre áll az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjainak nyilvánosan hozzáférhető archívuma. Ebből kerestünk ki egy olyan műholdképet, amely felhőmentes körülmények közt mutatja Hajnan szigetének déli részét, a Szanja (Sanya) városa közelében fekvő hadikikötőt, ahol december 4-én a Santung állomásozott. A 10 m-es felszíni felbontás ugyan nem alkalmas különösebb részletek megkülönböztetésére, de az a Sentinel-2 műholdkép alapján is nyilvánvaló, hogy egy repülőgép-hordozó anyahajót látunk.

Szanja városa (balra) és környéke Sentinel-2 műholdképen, 2019. december 4-én. A kép kelet–nyugati irányban kb. 34 km széles területet ábrázol.
A kinagyított részleten a móló északi oldalán a kikötőben állomásozó, most felavatott második kínai repülőgép-hordozó, a Santung. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: