Uncategorized

Zágráb

Ma hazánk egyik déli szomszédja, az 1991-ben függetlenné vált Horvátország történetének egyik legnagyobb sportsikerét érte el: döntőt játszott a labdarúgó-világbajnokságon. Válogatottjuk végül 4:2 arányban alulmaradt a franciák ellen a világbajnokság döntőjében, a moszkvai Luzsnyiki-stadionban. Mivel azonban Párizzsal kapcsolatos blogbejegyzésünk már volt korábban, és a franciáktól amúgy is kevésbé váratlan volt a döntőbe jutás, ez alkalomból Horvátország fővárosát, Zágrábot mutatjuk be az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-2 műholdjának friss képén. A Sentinel-2 műholdpáros fedélzetén egy 13 színben, látható és infravörös hullámhosszakon érzékeny kamera repül, amellyel akár 20 m-es felbontásban tudnak készíteni felvételeket – már amikor a felhőzet épp nem akadályozza a megfigyelést.

Néhány nappal ezelőtt, július 10-én Zágráb felett nem akadályozta, legalábbis néhány kisebb folttól eltekintve. Ezek a kép felső részén fehér színben láthatók, tőlük északnyugati irányban pedig az ugyanolyan alakú, de fekete foltok a felszínre vetülő árnyékukat jelzik. A kép színezése céljából a vörös, zöld és kék alapszínekhez a Sentinel-2 kamerájának egy-egy sávját választottuk ki úgy, hogy a domináns szín a zöld legyen – elvégre a focipálya gyepszőnyege is ilyen. A hamis színezés ugyanakkor jól kiemeli a különféle felszínborítási típusokat.

Zágráb hamis színezésű Sentinel-2 műholdképen, 2018. július 10-én. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Zágrábon nyugat–keleti irányban átfolyó Száva kanyargó szalagja, valamint a közelében levő tavak sötétkékek. Jól kivehetők a város fő útvonalai, a beépített területek, és a Zágrábot elkerülő autópályák a csomópontjaikkal együtt. A horvát fővárostól délkeleti irányban, a Száva jobb partján (a képen jobbra lent) kitűnik a néhai Franjo Tudjman államelnök nevét viselő nemzetközi repülőtér. Környékén a kisebb-nagyobb, leginkább elnyúlt téglalap alakú foltokból álló, számos színárnyalatot felvonultató területek mezőgazdasági táblák.

Szintén a folyótól délre, a Száva és a várost elkerülő A3-as autópálya között hosszan elnyúló szürke folt egy 100 hektáron elterülő vasúti rendező pályaudvar (Ranžirni kolodvor). A közel 1 millió lakosú Zágrábot északról a Medvednica-hegység határolja, amelyből erre a műholdképrészletre már kevés jutott.

Kapcsolódó linkek: