Változások a tengerparton

Nem meglepő, hogy a klímaváltozás a tengerek partján is kifejti hatását. A homokos partok jelentős hányada erodálódik a gyakoribbá váló viharok, áradások, a vízszint általános emelkedése következtében. A partvidéki területek az elmúlt évtizedekben intenzív városiasodásnak és népességnövekedésnek is ki voltak téve. Az Európai Unió kb. 68 ezer km hosszú tengerparttal rendelkezik, ez bő háromszor akkora, mint az Egyesült Államoké. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency, EEA) adatai szerint az unió népességének közel a fele a tengerpartok 50 km-es környezetében él. A tengerparttal nem rendelkező Magyarország lakossága persze a másik feléhez tartozik, de azért számunkra is érdekes lehet, ahogy a földmegfigyelő műholdakkal – például a Copernicus program Sentinel-1 és Sentinel-2 holdjaival – végzett megfigyelések segítenek a folyamatok megértésében és elemzésében. Annál is inkább, mert honfitársaink számára is kedvelt nyaralási célpont egy-egy tengerpart – már amikor a járványhelyzet nem akadályozza az utazást…

A tengerpart átalakulása 1994 és 2019 között Malgrat de Mar (Spanyolország) közelében. Pirossal az erodálódott, kékkel a kiszélesedett partszakaszok láthatók. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2019 / feldolgozás: ESA / ARGANS Ltd / Landsat)

A partok erózióját jelenleg számos helyen meg lehet figyelni, és a folyamat várhatóan felerősödik a következő időszakban. Ezért a jelenségre vonatkozó adatok hasznos segítséget nyújthatnak a helyi hatóságoknak a következmények felmérésben és elhárításában, valamint a döntéshozatalban. Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) földmegfigyelés-alkalmazási programjának (EO Science for Society) egyik támogatott kutatási projektje negyed évszázad műholdas adatait alapul véve, 2800 km-nyi kiválasztott partszakaszon vizsgálja a helyzetet. Ezek a tengerparti szakaszok három ESA-tagország – az Egyesült Királyság, Írország és Spanyolország –, valamint egy együttműködő állam – Kanada – területére esnek.

A projekt keretében speciális eljárást dolgoztak ki a műholdképek minél pontosabb elemzésére, hogy precízen mérni tudják az adott felvétel készítésének időpontjában a tengerpart vonalát. Az utóbbi években a Sentinel műholdak viszonylag gyors visszatérési ideje lehetővé tette a rövidebb távú változások nyomon követését is. A távérzékeléssel kapott eredményeket gondos helyszíni (terepi) megfigyelések segítségével, helyismerettel rendelkező, független szakemberek és a majdani felhasználók bevonásával validálták.

Az éves változás sebessége a parton (Start Bay, Devon, Anglia), 2018–2019 időszakában. A színek a változás mértékét szimbolizálják: a fehér a stabilitást, a sötétkék a gyors növekedést, a sötétpiros a gyors fogyást jelzi. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2019 / feldolgozás: ESA / ARGANS Ltd)

Jelenleg mintegy 30 ezer egyedi műholdfeelvétel áll a kutatók rendelkezésére a partvidék változásának tanulmányozására.

Kapcsolódó link: