Több pénz a Copernicus műholdjaira

A Copernicus földmegfigyelési programot irányító Európai Unió (EU) és az űrszegmensért felelős Európai Űrügynökség (ESA) megújította együttműködési megállapodását. A január 22-én Brüsszelben aláírt egyezmény szerint az ESA az eddigieknél 96 millió euróval többet kap az EU-tól. A plusz forrással együtt persze többletfeladat is jár, elsősorban a Sentinel-6 műhold fejlesztése, illetve a Copernicus adatokhoz való hozzáférést megkönnyítő DIAS (Data Access and Information Services) szolgáltatások fejlesztése.

A világ legnagyobb környezeti megfigyelőprogramjának, a Copernicusnak a működése jelentős részben a Föld körüli pályán keringő és ott szolgálatszerűen méréseket végző műholdak adatain alapul. A program számára dedikált Sentinel műholdak fedélzetén korszerű, egymást kiegészítő megfigyelésekre alkalmas műszerek repülnek.

Fantáziakép a Copernicus program Sentinel műholdjainak családjáról. (Kép: ESA)

Az EU és az ESA között először 2014-ben jött létre Copernicus megállapodás, a mostani ennek a harmadik kiegészítése. Összességében az EU a mostani plusz pénzzel együtt 3,24 milliárd euró értékben ad (illetve adott) megbízást az ESA-nak az űrszegmens fejlesztésére, s részben a működtetésére is, a 2014 és 2021 közötti időszakban.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója az aláírási ceremónián kiemelte, hogy eddig már hét Sentinel műhold állt pályára, s ezek naponta terabájtos nagyságrendben produkálnak földmegfigyelési adatokat. Az Európai Bizottság belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős főigazgatóságának vezetője, Lowri Evans szerint a Copernicus alapvető változást hoz a környezetünk védelmében. A szinte azonnal rendelkezésre álló, jó minőségű adatok és szolgáltatások megteremtik a környezet hatékony védelmének, a klímaváltozás hatásaihoz való jobb alkalmazkodásnak, a katasztrófahelyzetekre való megfelelő reagálásnak a feltételeit. A Copernicus kitűnő példája az európai összefogásnak és innovációnak, a megállapodás aláírása pedig újabb mérföldkő az EU és az ESA hosszú távú, gyümölcsöző együttműködésében.

Az aláírási ceremónia résztvevői 2019. január 22-én Brüsszelben, a 11. Európai Űrpolitikai Konferencián. (Kép: ESA)

Ugyanezen alkalommal az EU az európai műholdas meteorológiai szervezet, az Eumetsat támogatását is megnövelte. Az Eumetsat felel egyes Sentinel műholdak – jelenleg elsősorban a Sentinel-3 műholdpáros – üzemeltetéséért és adataik feldolgozásáért.

Kapcsolódó linkek: