Uncategorized

Szárazság, hőség, halpusztulás Mexikóban

Halak ezrei pusztultak el, miután kiszáradt egy tó nagy része Mexikóban – olvashattuk a minapi hírekben, sokkoló fényképekkel illusztrálva. A szóban forgó tó a Laguna de Bustillos, amely Cuauhtémoc városa mellett, az ország északi részén fekszik, Chihuahua szövetségi államban. (Egyáltalán nem ide kapcsolódó információ, de talán érdemes megemlékezni róla, hogy a világ egyik legkisebb kutyafajtája, a csivava erről az államról kapta a nevét.)

A helyi hatóságok szerint a tartós aszály következtében az amúgy is sekély tó vízszintje nem éri el a normális érték felét sem. A párolgás miatt a megmaradó vízben a szennyező anyagok koncentrációja is megnövekedett. Így nem meglepő, hogy a szárazra került, repedezett iszappal borított tómedret ellepték a halak tetemei. Az alábbi két Sentinel-2 műholdkép az idén júniusi állapotot segít összehasonlítani a tavalyival. A hamisszínes, az élő növényzetet pirossal kiemelő műholdképek között a csúszka elmozdításával lehet váltogatni.


(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023, 2024 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A latin-amerikai országot egyébként már hónapok óta hőhullámok sújtják. Májusban helyenként 50 °C-nál is magasabb hőmérsékleteket mértek. A kánikula következtében ebben az évben már száznál is több ember vesztette életét Mexikóban. A hőség természetesen az élővilágot is súlyosan érinti. Kormányzati adatok szerint az ország mintegy 90%-át sújtja valamilyen formában az aszály, a helyzet 2011 óta most a legkritikusabb.

Kapcsolódó linkek: