Sok boldogságot!

Alig fél kilométer széles, 0,132 km2 területű az adriai Galešnjak-sziget Horvátország partjainál, amely különleges alakjának köszönheti hírnevét és népszerűségét. A növényzettel borított szigetecske szívre emlékeztető formája talán nem tűnt volna fel túl sok embernek, ha nem születik meg és válik széles körben ismertté a Google műholdfelvételeken alapuló szolgáltatása. De valakinek 2009-ben feltűnt, híre pedig megállíthatatlanul terjedni kezdett. (Bár állítólag Charles-François Beautemps-Beaupré, Napóleon térképésze is kiszúrta és 1806-os atlaszában fel is tüntette a szív alakú szigetet, de akkoriban ugye még nem volt internet…) Azóta nem hivatalosan Szerelem-szigetként és ehhez hasonló neveken is emlegetik. Habár a szigeten semmi különleges nem található, mégis egyike lett a világ legfelkapottabb turistacélpontjainak, ami a nászutakat, eljegyzési és esküvői partikat illeti.

Ha még nem volna elég a sziget szív alakja, mi még ráteszünk egy lapáttal. Ha már szív, legyen piros! Az alábbi műholdképhez ugyanis olyan színezést választottunk, amely pirossal kiemeli a növényborítottságot.

Az európai Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjának képe 2018. szeptember 28-án készült a Galešnjak-szigetről. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A sziget a horvátországi Turanj városának közelében található. A Sentinel-2 műholdkép jobb oldalán a település részletei is kivehetők. A tágabb környezetet is ábrázoló második képen jól látható, hogy a környéken számos kisebb-nagyobb sziget található – csak persze egyiknek sincs ilyen „felkapott” alakja…

Szélesebb látómezőben a Sentinel-2 műholdképen jól látszik a középen levő Galešnjak-sziget elhelyezkedése a kontinenst és a délnyugati irányban fekvő nagyobb Pašman-szigetet elválasztó Pašmani-csatornában. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: