Shoemaker-kráter

A nemzetközi kisbolygónap (Asteroid Day) egy nem is olyan rég, 2015-ben indult kezdeményezés. Az ENSZ által is támogatva, a kisbolygók és a Földre való veszélyességük kutatására szeretnék vele felhívni a közvélemény figyelmét. Június 30-át amiatt választották, mert 1908-ban ezen a napon történt a modern idők legnagyobb ilyen jelensége, a tunguszkai esemény (vagy Tunguz-esemény). Ennek során Szibéria közepén egy a Föld légkörébe lapos szögben belépett kis égitest (talán egy üstökösmag darabja?) néhány km-es magasságban felrobbant, és több tíz km-es körzetben letarolta a tajga fáit.

Az Európai Űrügynökség (ESA) az idei kisbolygónap alkalmából egy sokkal régebbi földi becsapódás maradványát mutatta be egy Copernicus Sentinel-2 műholdkép segítségével. Ez a Nyugat-Ausztália száraz, kopár vidékén található Shoemaker-kráter (korábbi nevén Teague Ring), amely egy erősen erodálódott, kör alakú képződmény. Elnevezése Eugene Shoemaker (1928–1997) neves bolygókutató és geológus emlékét őrzi, aki úttörő jellegű munkát végzett a becsapódásos eredetű kráterek vizsgálata terén. Az alakzatról először az 1970-es évek közepén vetették fel, hogy becsapódásos eredetű lehet, amit azóta egy sor helyszíni vizsgálattal igazoltak.

A jobb alsó részen létható Shoemaker-kráter egy hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A közel körszimmetrikus képződmény átmérője mintegy 30 km. A koncentrikus köröket üledékes kőzetek rajzolják ki. Az alakzat keletkezésének pontos kora nem tisztázott, a kutatók egymilliárd és 600 millió év közé teszik a lehetséges korát. Mindenképpen ez a déli kontinens legrégibb becsapódási alakzata. A hamis színezéshez a Sentiel-2 kamerája 13 különböző látható és infravörös hullámhosszon készített felvételeit használták, hogy ezzel kiemeljék az eltérő összetételű geológiai alakzatokat. A világoskék színárnyalatok időszakos, sós tavakat jeleznek.

Kapcsolódó linkek: