A „magyar Toszkána” az űrből

Június eleje óta ontja virágait a mézontófű a Pilisi-medencében – olvashattuk a 24.hu híradásában, amely a „magyar Toszkána” névvel is illetett vidék ilyenkor szokásos gyönyörű látképéről szól. A Pilisi-medencében, Pilisszántó, Csobánka és Pilisvörösvár határában fekvő területről illusztrációként Somorjai Ede látványos fényképeit használják fel a Pilisszántó Facebook-csoportból. Az év folyamán a különféle színű virágmezők a dombos tájon sokak számára toszkán hangulatot idéznek.

Júniusban a vidék uralkodó színe a lila volt, mivel a május végétől egészen augusztusig hosszasan virágzó mézontófű borította be a tájat. A mézontófű (facélia) világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövény – olvashatjuk a fent idézett cikkben. Felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek és nagy területen folyik vetőmag előállítása is.

Vajon látható-e a nyoma a mézontófű nagy területen tapasztalható pilisi virágzásának az űrből, az európai Copernicus program Sentinel-2 optikai földmegfigyelő műholdjainak valódi színeket mutató képein? Nos, ha nem is olyan szépen, mint a helyszínen hajnalban vagy napnyugtakor készített fotókon, de a Sentinel-2 képeken is felismerhetők ezek a táblák. Ennek igazolására alább, a csúszka elmozdításával összehasonlíthatjuk az idén május 9-én – vagyis még a virágzás előtt – és június 16-án, felhőmentes körülmények között készített műholdképeket.


(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Mindkét kép bal alsó sarkában egy kevésbé szemet gyönyörködtető, világos folt is látható. Egy kőfejtőről, a pilisvörösvári dolomitbányáról van szó.

Kapcsolódó linkek: