Uncategorized

Lappföld és Santa Claus hazája

Lappföld a Skandináv-fésziget legészakibb területein fekszik, jórészt az Északi-sarkkörön is túl. Területe Finnország, Norvégia, Svédország és az Oroszországhoz tartozó Kola-félsziget között oszlik meg. Itt élnek a számik (lappok). A területet nyugat felől a Norvég-tenger, észak felől a Barents-tenger, keletről a Fehér-tenger határolja.

Télen a tájat hótakaró borítja, a hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad. Ez a vég nélküli sötét éjszakákat beragyogó északi fény vidéke is. A sarkkör jelöli azt a földrajzi szélességet, amely fölött előfordul, hogy télen akár egész napon át sötét van, nyáron viszont 24 órán át sem nyugszik le a Nap.

Az alábbi kép a Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-1 műholdjainak adataiból készült, három különböző tél végi és kora tavaszi időpontban végzett mérések összegzésével.

Lappföld három 2019-ben készült Sentinel-1 radarműholdas amplitúdókép kombinációjával. Az első kép (zöld) február 28-án, a második (vörös) március 11-én, a harmadik (kék) április 4-én készült. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A táj nagy része nem azért fehéres színű, mert hó borítja. A három radarképhez rendelt három alapszín a megfigyelési időpontok között nem változó visszaverő felületeket így jeleníti meg. Ezzel ellentétben a jelentős változásokra az élénk színek utalnak, mint a kép bal alsó (délnyugati) részén. Itt a Balti-tenger legészakibb vizei, a Botteni-öböl egy része látható, ahol a műholdelhaladások közti időben megváltozott a jégtakaró. Az öböl partvidéke nyugaton Svédországhoz, keleten Finnországhoz tartozik. Olyan sok folyóvíz táplálja, hogy sótartalma különösen alacsony. A nagyobbak közül kettő, a határfolyó Torne és keletebbre a Kemijoki, Finnország legnagyobb folyója jól kivehető a radarképen. A Botteni-öböl jégtakarója akár öt hónapon át is megmaradhat. A kis szigetek közt, a jeges vizeken a hajózást jégtörők segítik – a jégtörőket pedig a radaros műholdak, amelyek napszaktól és időjárástól függetlenül is „lelátnak” a felszínig. A jégtörő hajók útvonalai a radarkép színes fertályán egyenes szakaszokként tűnnek fel.

Rovaniemi, Lappföld fővárosa a kép felső részén fedezhető fel. A hagyomány szerint itt lakik Santa Claus, az angolszász országokban és másutt is a karácsonyi ajándékokat hozó figura. Kinézetre hasonlít ugyan a mi Mikulásunkhoz, és ugyancsak Szent Miklós püspök legendájához kötődik az alakja, de a kettő mégsem keverendő össze.

A Lappföldről készült színes Sentinel-1 műholdkép-kombináció az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési ismeretterjesztő videóinak sorozatában, a 2020 karácsonya előtti utolsó epizódban került a nézők elé. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: