Uncategorized

Híd Horvátország és Horvátország között

A cím nem tévedés: a július 26-án felavatott Pelješac híd (Pelješki most) Horvátország északi és déli részét köti össze. Fontossága stratégiai, hiszen mostantól közúton, teljes egészében az ország területén áthaladva is el lehet érni a déli tengerparti sávot, amelynek legnagyobb települése Dubrovnik. Az ország területének „szétszakítása” az egykori Jugoszlávia köztársaságai között húzódó határok megállapítására vezethető vissza. A cél az volt, hogy Bosznia-Hercegovina is rendelkezzen egy tengeri kijárattal. Ez a Neum közelében fekvő rövid partszakaszt jelenti. Amikor 1991-ben Horvátország, majd 1992-ben Bosznia-Hercegovina független államok lettek, a határokból államhatárok lettek, megszűnt a horvát tengerpart szárazföldi területei közötti szabad – kétszeri határátlépés nélküli – átjárás lehetősége.

Az autópályahíd a szárazföld és a Pelješac-félsziget között ível át 55 méter magasságban a tengeröböl fölött. Egy híd építése már az 1990-es évek végén felvetődött. Hosszas tervezgetés, gazdasági és tervezési problémák után a horvát kormány négy éve állapodott meg a 2,4 kilométeres híd építéséről a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) nevű állami vállalattal. A projekt 420 millió eurós költségből valósult meg, melynek a nagy részét (85%-át, 357 millió eurót) az Európai Unió adta – olvashattuk a híradásokban. Ez a valaha volt legjelentősebb uniós infrastruktúra-beruházás Horvátország területén.

Az európai Copernicus program Sentinel-2 földmegfigyelő műholdjai elég régóta vannak már pályán ahhoz, hogy segítségükkel visszapillanthassunk a hídépítés folyamatára. Az alábbi animációhoz 2018 és 2022 júliusa között egy éves időközönként készült, a valódi színeket mutató műholdképeket válogattunk. A kínai építő 2018 és 2019 fordulóján kezdte meg a munkálatokat. A műholdak segítségével Láthatjuk, ahogy évente egyre több minden készült el a pillérekből és pilonokból. Egy évvel az idei megnyitó előtt, 2021. július végén, a pályaszerkezet utolsó elemének elhelyezése után az útpálya folytonossá vált – ezt is tanúsítja az akkori műholdkép.

A Pelješac híd építésének mozzanatai felhőmentes július végi Sentinel-2 műholdképeken (2018. július 29., 2019. július 24., 2020. július 28., 2021. július 28. és 2022. július 28.). (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: