Uncategorized

Foltos Kisalföld

Tavasszal, a mezőgazdasági munkák felfutásának idején vessünk egy rendhagyó pillantást a Kisalföld tábláira, a Copernicus program Sentinel-2 műholdjainak segítségével. A képen látható terület Csorna városától (középen fent) délre található. A kép jobb oldalán és alul felismerhető a Rába folyó vékony fekete szalagja, az utak közül a legfeltűnőbb a Csorna mellől északkelet–délnyugati irányban haladó M86-os autóút.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A kép színei „szokás szerint” hamisak, vagyis nem úgy ábrázolják a tájat, ahogy azt saját szemünkkel látnánk, ha elrepülnénk fölötte. Sőt a színezéshez ezúttal nem is a 13 különböző hullámsávban „látó” Sentinel-2 műholdak egyes, azonos időpontban egyszerre készült felvételeit kombináltunk, hanem csak egyetlen sávot használtunk: az MSI (Multispectral Imager) kamera B08 jelű, a közeli infravörös tartományba eső sávját, amelynek központi hullámhossza 842 nm. Hogyan kerülnek akkor ide a színek?

A trükk az, hogy a kép három különböző, egymáshoz képest 1 év elteltével készült felvétel összesítéséből keletkezett. Méghozzá úgy, hogy az eltérő alapszíneket – vörös, zöld és kék – más-más közeli infravörös Sentinel-2 képhez rendeltük. Ezek rendre 2018. április 28-án, 2019. április 28-án és 2020. április 22-én készültek, amikor a táj fölött felhőmentes volt az ég. A változatos színek a kisebb-nagyobb területű mezőgazdasági táblákon tehát azt szemléltetik, hogy a legtöbb helyen évről évre tavasszal más a felszínborítás típusa. Ahol például piros foltot látunk, ott 2018 áprilisában már növényzet volt, a következő két évben inkább még csak a szántó látszott a műholdról. A sárga szín a piros és a zöld keverésével állítható elő, így a sárgával megjelenített parcellákon az első két évben lehetett valamilyen növényzet, idén azonban még nem. És így tovább…

A mezőgazdaság a műholdas távérzékelés egyik legfontosabb alkalmazási területe. Az akár 10 m-es felszíni felbontású felvételek készítésére alkalmas Sentinel-2 műholdpáros adatait természetesen ilyen célokra is használják – persze a fenti illusztrációnál sokkal összetettebb módon.

Kapcsolódó linkek: