Tengeri rezervátum

A világ egyik legnagyobb, teljes védelmet élvező tengeri övezetét hozták létre az Atlanti-óceán déli részén fekvő, Nagy-Britanniához tartozó Tristan da Cunha-sziget körül – számoltak be róla nemrég a híradások. Emberekből nem sok található a környéken, így a környezet védelme szerencsére ezen nem fog múlni. Tristan da Cunha egyetlen települése, Edinburgh of the Seven Seas ugyanis a világ legelszigeteltebb lakott települése, a legközelebbi falu több mint 2000 kilométerre északra, Szent Ilona szigetén található. A Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha brit tengerentúli terület részét képező szigeteket 1816-ban vették birtokba a britek. Tristan da Cunha lakosait 1961-ben kitelepítették egy vulkánkitörés miatt, de a szigetlakók 1963-ban visszaköltöztek.

A mindössze 245 állandó lakossal rendelkező Edinburgh of the Seven Seas a sziget északnyugati csücskében található, az alábbi Sentinel-2 műholdképeken alig kivehető. A Copernicus program optikai távérzékelő műholdpárosának egyik tagja 2019. december 8-án készítette a kétféle színezéssel is bemutatott képet, azon ritka alkalmak egyikén, amikor a Tristan da Cunha-szigetet éppen nem borítják felhők (legfeljebb néhány kisebb fehér felhőpamacsot lehet észrevenni itt-ott).

A 13 km átmérőjű, vulkáni eredetű Tristan da Cunha-sziget Sentinel-2 műholdképen. Az egyik kép a valóságoshoz közeli színezéssel, a másik a növényzetet pirossal, a vízfelületeket sötétkékkel kiemelő hamis színezéssel készült ugyanazokból az adatokból. A Sentinel-2 műholdak MSI (Multi-Spectral Instrument) kamerái 13 látható és infravörös hullámhosszon érzékenyek, ezekből lehet „kikeverni” a kívánt színezést. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A szigetet alkotó pajzsvulkán 2060 m-rel emelkedik a tengerszint fölé. A képen körben a part mentén a fehér sávot az óceán hullámverése nyomán keletkező tajték rajzolja ki, a szél felőli oldalon.

Tristan da Cunha és a hozzá tartozó kis szigetcsoport több mint 3700 km-re található az antarktiszi partoktól. Valamivel közelebb van Afrika (a kontinens legdélibb pontjáig kb. 2800 km a távolság) és Dél-Amerika (több mint 3000 km). A sziget nevezetes a madárpopulációjáról. Fontos fészkelőhelyet találnak itt például az albatroszok, a pingvinek, a viharmadarak és a vészmadarak.

Most közel 630 ezer négyzetkilométernyi óceánt, a szigetcsoport körüli vizek 90%-át nyilvánította természetvédelmi területté a brit kormány, ahol tilos az ártalommal járó halászat és bányászat. A Tristan da Cunha-i a legnagyobb tengeri rezervátum az Atlanti-óceánon és a negyedik legnagyobb a Földön. A terület védetté nyilvánítása biztonságos élőhelyet nyújt a tengeri madarak mellett a bálnáknak, cápáknak és fókáknak.

Kapcsolódó linkek: