Uncategorized

Fekete hó

„Így néz ki a hó a pokolban?” – tette fel valaki a kérdést az orosz közösségi oldalakon, miközben sokan osztották meg a furcsa látványról készített fényképeket és videókat. A magyar sajtóig is elért a híre, hogy a napokban Szibériában, a Kemerovói területen fekete színű hó hullott. A leginkább Prokopjevszk, Kiszeljovszk és Lenyinszk-Kuznyeckij települések voltak érintettek. Az első két, százezer körüli lakosú város az alább bemutatott Sentinel-2 műholdképekre esik, középen Kiszeljovszkkal, délebbre Prokopjevszkkel.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A két, valódi színeket mutató kép közül az első február 1-jén ábrázolja a behavazott tájat, ahogyan az a Föld körüli pályáról látszott. A második tíz nappal később, február 11-én készült. A változást a csúszka elmozdításával könnyen észrevehetjük. A második képen keresztben végig, legalább 50 km hosszan húzódik egy szürkés-feketés folt. Nem a hó olvadt el időközben a februári hidegben, hanem egy új réteg hullott rá. Ezt pedig a környező külszíni bányákból származó szénpor színezte feketére.

Ezen a vidéken a környezetszennyezés megszokott dolog, ami sajnos a lakosság egészségi állapotában is kimutatható. A mostani eset azonban még ott is kirívó, a helyi ügyészség vizsgálódni is kezdett az ügyben. A jelek szerint a prokopjevszki szénbányában hibásodott meg az a berendezés, amely a levegőbe jutó szénport lenne hivatott kiszűrni.

Kapcsolódó link: