Uncategorized

Elveszett Paradicsom

Ezzel a John Milton 17. századi angol költő verses eposzától (Paradise Lost) kölcsönzött címmel jelentette meg az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján azt a rövid beszámolóját, amelyben a Copernicus program Sentinel műholdjainak alkalmazásait villantja fel a kaliforniai Paradise városát is érintő nagy erdőtűzzel kapcsolatban. A város nevére utaló angol nyelvű szójáték nem feltétlenül ízléses, mert bár Paradise városa valóban elveszett, de a már több mint 70 azonosított halálos áldozat és a teljesen megsemmisült település sorsa nem ad különösebb okot a szellemességre… Még 800-nál több embert tartanak eltűntként számon, így az áldozatok száma várhatóan növekedni fog.

A Camp Fire (Tábortűz) néven emlegetett erdőtűzzel kapcsolatban blogunkon nemrég mi is bemutattunk a természeti csapás előtt, illetve utána készült Sentinel-2 és Sentinel-3 műholdképeket. A Copernicus programnak működik olyan földmegfigyelő műholdja is, amely a légszennyezettség, azon belül a levegőben szálló füst és aeroszolok mennyiségének mérésére alkalmas. Ez a Sentinel-5P. Az alábbi animációban a Sentinel-3 nagy látómezejű műholdképeit (november 11.) kombinálták a Sentinel-5P négy egymást követő napon (november 8-11.) gyűjtött adatait ábrázoló térképekkel. Ez utóbbiakon jól következő, ahogy az erdőtűz füstjét a helyszíntől egyre távolabbra sodorják a légáramlatok.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA)

A Sentinel-3 képei közül az egyik az óceánt és a szárazföldet fényképező, 21 különböző színben érzékeny OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) műszerével készült. A másik képhez az SLSTR műszer látható tartományba eső méréseit használták. Ez 9 látható és infravörös hullámhosszon érzékeny és tenger, valamint a szárazföldek felszíni hőmérsékletének meghatározására használják. A többféle műholddal egy időben gyűjtött adatok segítenek a mostanihoz hasonló természeti katasztrófák következményeinek gyors felmérésében.

Kapcsolódó linkek: