Uncategorized

A Vezúv füstje

A Nápoly melletti vulkán nem kitörésével, hanem a hegyen pusztító erdőtűz füstjével került a műholdképekre. Az Olaszországban is forró és száraz nyár közepi időjárás következtében megszaporodtak az erdőtüzek. A természeti csapás elérte a Vezúv oldalát is. Egy felületes szemlélő akár azt is gondolhatta, hogy 1944 után újból aktívvá vált a tűzhányó, amelynek időszámításunk szerinti 79-ben történt nevezetes kitörése során pusztult el az ókori Pompeii városa.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2B műholdjának július 12-i felvételei közül két különböző hullámhosszon (színben) készített kép látható alább. Az egyik inkább a füstfelhőt, a másik magukat a tüzeket emeli ki jobban.

A Sentinel-2B július 12-én készített képein a Vezúv (középtájt jobbra) mellett másik helyszínen (Positano mellett) is látszik a kiterjedt erdőtűz. (Animált kép: módosított Copernicus Sentinel adatok / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A hatalmas füst nyomán óvintézkedésekre, lakosok kitelepítésére is sort kellett keríteni. A Vezúv erdős lejtői 1995 óta nemzeti parki védettség alatt állnak, most a faállományban nagy kár keletkezett.

A Vezúv az éjszakai műholdképeken általában sötét szigetként tűnik fel Nápoly és a környező települések fénytengerében. Július 12-én az amerikai Suomi NPP műhold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszerének felvételén azonban az erdőtüzek kivilágították a vulkáni hegyet is. Bal oldalt összehasonlításul az ugyanarról a területről július 9-én, még az erdőtüzek fellángolása előtt készült éjszakai műholdkép. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / LANCE/EOSDIS Rapid Response)

 

Kapcsolódó linkek: