Uncategorized

A Léna deltája

A Copernicus földmegfigyelési program radaros Sentinel-1 műholdjainak egyikével idén január 14-én, az északi sarkvidéken uralkodó téli sötétség idején készítették azt a felvételt, amelynek alapján az alábbi látványos, hamis színezésű kép készült. A radaros távérzékelési módszer előnye, hogy az időjárástól és a megvilágítási viszonyoktól függetlenül alkalmas a felszín leképezésére.

A Föld egyik leghosszabb folyója, a kb. 4300 km-es Léna a Laptyev-tengerbe ömlik. Deltatorkolatának egy részletét ez a hamis színezésű Sentinel-1 radaros műholdkép mutatja. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Léna Oroszország területén (Szibériában, a Bajkál-hegységben) ered, és északi irányba folyva ott is torkollik a tengerbe. Alsó szakaszának végén a folyó számos számos ágra bomlik, a deltatorkolata több mint 30 ezer km2 területre terjed ki. Ez egyébként a Föld egyik legnagyobb folyódeltája.

A képen sárga színben tűnnek fel a folyó kisebb-nagyobb ágai. A környező tundrát sok száz tó is pöttyözi, ezek vize – ahogy a folyóágakéi is – januárban, a tél kellős közepén természetesen be volt fagyva. A Léna az alsó szakaszán sarkvidéki területeken folyik keresztül, ahol csak nyár elejére tűnik el róla a jégpáncél. Október végére aztán újra, szinte a teljes hosszában befagy a folyó.

A Léna deltája Oroszország legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe. A rövid sarkvidéki nyár alatt, az olvadást követően gazdag vízi növény- és állatvilág jellemzi.

A folyó deltájáról készült Sentinel-1 műholdképet az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának egyik júniusi epizódjában mutatták be. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: