Mexikóváros a radar alatt

Posted on

Mexikóváros (spanyolul: Ciudad de México, angolul: Mexico City) Mexikó sűrűn lakott, népes fővárosa. Most a Copernicus program apertúraszintézises radarberendezésekkel dolgozó Sentinel-1 műholdjainak felvételei alapján készült színes kép alapján mutatjuk be. Maga a város a kép jobb felső részén látható (lejjebb ki is nagyítottuk azt a részletet).

A képhez három, egymástól kb. 1 hónapos különbséggel 3 időpontban – 2018. július 28-án, augusztus 27-én és szeptember 26-án – készített Sentinel-1 radaros amplitúdóképet használtak. Mindegyiket három alapszínhez (vörös, zöld és kék) rendelték. Így a változatlan visszaverő tulajdonségú felszínek a fehérhez közeli árnyalatokban látszanak, azonban a gyorsan változók élénk színben tűnnek fel. A változások oka lehet például a növényborítás módosulása az eltelt időszak alatt. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Mexikóváros lakossága közel 9 milliós, de az elővárosokat is hozzászámítva több mint 21 millió ember él itt, amivel ez Észak-Amerika legnépesebb települése. A világon nincs még egy ehhez foghatóan nagy spanyol ajkú város.

A Sentinel-1 radarkép bal oldalán fekete színnel három nagyobb vízfelület tűnik fel. A víz a város fejlődése szempontjából nagyon fontos. Az aztékok 1325-ben egy sekély tó mellé építették az első települést. Manapság a tó már nincs meg, s a vízhelyzet elég bizonytalan, annak ellenére, hogy a júniustól szeptemberig tartó esős évszakban gyakoriak a nagy esőzések és a gyors áradások.

A fenti színezett Sentinel-1 radarkép kinagyított részletén maga Mexikóváros látható. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A feltűnő kör alakú képződmény neve El Caracol, vagyis a csiga. Jelenleg ipari víztározóként szolgál a városon belül, de tervezik, hogy szennyvízfeldolgozó üzemet telepítenek ide. Egy 62 km hosszú szennyvízalagút idén kezdheti meg a működését.

 

A Mexikóvárost és környékét ábrázoló színezett Sentinel-1 radarkép volt a főszereplője nemrég az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozata egyik epizódjának. (Forrás: ESA)

Mexikóváros az egyik első helyszín volt, ahol a Sentinel-1A műhold felbocsátása után kipróbálták, hogyan működik az új űreszközzel a műholdradar-interferometrián alapuló felszínmozgás-monitorozás. Azért ezt a várost választották, mert egyes területein hihetetlen mértékű a felszín süllyedése. Így az rövid időn belül is látványosan detektálható, amint azt a 2014. október 3. és december 2. közötti mindössze 5 mérés alapján végzett analízis is igazolta. A színskála vörös vége alapján van olyan terület a városban, amely havonta (!) akár 2,5 cm-t süllyed. A felszín-deformáció oka az intenzív talajvízkivétel. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2014 / ESA / DLR Microwave and Radar Institute–SEOM InSARap study)

Kapcsolódó linkek: