Kiotó és Oszaka

Posted on

Kiotó (Kyoto) és Oszaka (Osaka) két közeli nagyváros Japánban, Honsú (Honshu) szigetén, Tokiótól nyugati irányban. Az itt bemutatott, feltűnően hamis színezésű Sentinel-2B műholdképen az előbbi jobbra fent, az utóbbi balra lent látható. Az 1,5 millió lakosú Kiotó és a 2,7 milliós Oszaka a szigetország legnépesebb települései közé tartoznak. Persze mindkettő jóval kisebb, mint a főváros, hiszen Tokióban és vonzáskörzetében összesen 38 millióan élnek, ami így a Föld legnépesebb metropoliszának számít.

Kiotó és Oszaka környéke a 2018. május 11-én készített Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Kiotói prefektúra területén változatos a táj képe, hegyektől és bambuszligetektől kezdve vízesések és erdőségek is találhatók itt, a nagyváros mellett. A 13 hullámhosszon érzékeny Sentinel-2B felvételeinek színeit úgy kombinálták, hogy a növényzet rikító kéknek tűnjön. A beépített területek viszont sárgás-vöröses árnyalatokban látszanak. A színezés segítségével jobban kiemelhetők a felszínborítás különbségei, és látványosan kitűnnek a sötét vízfelületek is.

Japán területének közel háromnegyedét hegyek borítják, de 10%-nál is kevesebb a vízfelületek aránya. Kiotótól északkelete a Biva-tó (Biwa) egy részlete látható, amely már a szomszédos Siga (Shiga) prefektúrához tartozik. Ez a maga teljes 672 km2-es területével legnagyobb kiterjedésű tó Japánban. A vidékről származik napjaink népszerű ételének, a szusinak az egyik előhírnöke.

Kiotót sok turista látogatja, Japán kulturális fővárosának is tartják. Oszaka viszont a gasztronómia szerelmeseinek kedvelt úti célja.

A kép október végén az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában is szerepelt, abból az alkalomból, hogy idén október 29. és november 2. között Kiotóban gyűltek össze a 2015-ben alapított GEO (Group on Earth Observations) képviselői. A nemzetközi szervezet idei munkahetének hét fő témája a földmegfigyelés hasznosítása volt, beleértve a katasztrófa-megelőzést, a klímavédelmet és a fenntartható fejlődést.

Kapcsolódó linkek: