Fogo és Brava

Posted on

A Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2A műholdjának egyik képe segítségével Afrika legnyugatibb csücskétől, a Zöld-foktól is bő 600 km-re nyugatra látogatunk. Az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki Köztársaság tíz vulkanikus eredetű szigeten terül el. Az ország teljes lakossága mintegy 550 ezer fős. Közülük kb. 35 ezren élnek a talán legnevezetesebb – de műholdképeken mindenesetre a legtöbbször bemutatott – szigeten, a kép jobb oldalán látható Fogón.

Fogo, Brava és három másik kis sziget a Sentinel-2A műhold 2018. január 22-én készített, hamis színezésű képén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Fogo egy a tenger felszíne fölé emelkedő vulkáni kúp, a sziget átmérője 25 km. Legmagasabb pontja 2800 m-es. A jelenleg is aktív vulkán (Pico del Fogo) krátere a képen sötét foltként jelenik meg. Legutóbbi kitörése nem is olyan rég, 2014. november és 2015. február között volt, összesen 77 napon át tartott. A kiömlő láva egyes helyeken az épületek háromnegyedét elpusztította.

A sziget északkeleti részén a műholdkép színezésével zölddel kiemelték a növényzetet. A fő mezőgazdasági növény itt hagyományosan a kávécserje, bár az elmúlt időszakban a félsivatagos klíma és az egyre kevesebb csapadék gondokat okozott. Termesztenek még a szigeten földimogyorót, narancsot, dohányt és babot is. A műholdképen a szárazabb, sziklásabb vidékek sárga és narancs színűek.

A kép bal oldalán alul a kisebb sziget Brava. Tőle északra egy három apró szigetből (Rombos–Grande, Luís Carneiro és Cima) álló csoport – összefoglaló néven a Rombo-szigetek – látható.

A Fogóról és szigetszomszédairól az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatában volt szó. (Videó: ESA)

Kapcsolódó linkek: