Európai Űrhét 2017

Posted on

Az európai űrszektor legnagyobb éves rendezvényét idén Észtország fővárosában, Tallinnban tartják, november 3–9. között.

Az Európai Űrhét (European Space Week 2017) fő célja az űrtevékenységen dolgozó közösség és az eddig a világűr kutatásába és hasznosításába be nem kapcsolódó vállalkozások, innovátorok, érdeklődők kapcsolatának építése. Ezért a program középpontjában a legújabb, legkorszerűbb űralkalmazások bemutatása, megismertetése áll. Az Európai Unió soros elnökségét 2017 második felében ellátó Észtország programjában a digitális Európa és az adatok szabad áramlása külön hangsúlyt kapott. Talán nem is kell külön felhívni rá a figyelmet, hogy a Copernicus programnak és alkalmazásainak kiemelt helye lesz a rendezvényen.

Az űrnek szentelt hét alatt tíznél is több tematikus esemény, konferencia lesz. Meghívott előadóként és kerekasztal-beszélgetések résztvevőjeként megjelennek az európai űrszektor vezetői, mások mellett például Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség főigazgatója vagy Elżbieta Bieńkowska, az Európai Bizottság belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztosa.

Az Európai Űrhét 2017 rendezvény honlapján már most nyitva áll az előregisztráció lehetősége.