Az elégett város

Posted on

Kaliforniából gyakran érkeznek hírek kiterjedt erdőtüzekről, de ebben az évben még a szokottnál is több alkalommal szerepelt az amerikai állam a tudósításokban. November elején is több helyszínen küzdöttek a tűzoltók a kiszáradt erdőkben szinte megállíthatatlanul terjedő tüzekkel. A 27 ezer fős, főleg idősek által lakott Paradise városa teljesen elpusztult, egyetlen épülete sem maradt épen. A halálos áldozatok száma már meghaladja az ötvenet. Sokan a házukban vagy az autójukban váltak a tűz áldozatául. Paradise valószínűleg soha nem épül már újjá, az túl költséges és hosszadalmas volna…

A kaliforniai erdőtüzeket természetesen távérzékelő műholdakkal is figyelték. Mi itt európai Sentinel-2 és Sentinel-3 műholdképeket mutatunk be. Az első, a csúszka segítségével összevethető képpár a nagy látómezejű Sentinel-3 műholdak OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) kamerájának két egymás utáni napon felvett, hamis színezésű képeiből készült. Míg november 7-én még nem volt tűz s így nem látszott a Paradise-t is elpusztító úgynevezett Tábortűz (Camp Fire) gomolygó füstje, addig másnapra már több mint 200 km-en át követhető a füstfelhő a műholdfelvételen.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Nagyobb felbontással mutatja a területet a Copernicus program Sentinel-2 műholdpárosának két képe. Az egyik itt is a tűz előtti napokban, november 6-án készült. A felhő- és füstmentes ég alatt akkor még jól látszik a később teljesen leégett város. (A kép közepén a nagyobb település Chico, mellette keleti irányban fekszik Paradise). A másik műholdkép a november 11-ei állapotot mutatja. A feltűnő füstfelhő mellett a színezéssel kiemeltük a még akkor is aktívan égő tüzeket, a terület keleti szélén.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Főleg a füstmentes, november 6-ai képen, jobbra lent feltűnik az Oroville-víztározó, amelynek két évvel ezelőtti kiszáradásáról, majd újratöltődéséről 2017 elején egy blogbejegyzésünkben írtunk. A mostani Sentinel-2 képek tanúsága szerint ismét igencsak alacsony a vízszint a tározóban, ami a tüzeket elősegítő tartósan száraz időjárás ismeretében nem meglepő.

Kapcsolódó linkek: