Ásványok felmérése Sentinelekkel

Posted on

Hagyományosan az ásványkincsek utáni geológiai kutatás költséges és időigényes munka. Habár műholdakkal nyilván nem lehet ezt teljesen kiváltani, de jelentősen segíteni igen. Legutóbb Afrikával kapcsolatban végeztek egy olyan felmérést, amelyhez többek közt az európai Copernicus földmegfigyelési program műholdas adatait alkalmazták.

A geológiai térképeken általában a különféle kőzettípusokat, vetőket, a talajvíz és ásványi anyagok előfordulásait ábrázolják. Ezek szolgálhatnak alapul az ásványkincsek lelőhelyeinek azonosításához, a kitermelésükhöz, bányászatukhoz is. Az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával a német GAF térinformatikai vállalat egy olyan afrikai kezdeményezést (African Mineral Geoscience Initiative, AMGI) segít, amely az Afrikai Unió Bizottsága és a Világbank részvételével a kontinens ásványi kincseit igyekszik minél teljesebb mértékben számba venni.

Térképek rétegei a Nyugat-Szaharában fekvő kísérleti területen. Felülről lefelé: Sentinel-2 valódi színeket mutató kompozit kép, az adatokból főkomponens-analízissel kapott kép, SRTM <i>(Shuttle Radar Topography Mission)</i> alapú domborzati modell, és végül az eredményül kapott 1:50000 méretarányú geológiai térkép. (Kép: GAF)

A szabadon hozzáférhető Sentinel-1 és Sentinel-2 műholdas adatok mellett más (amerikai) űreszközök méréseit is felhasználták a munkához. A geológiai térképek elkészítésénél fontos szempont volt, hogy olyan területeket is lefedjenek, ahonnan nem elég részletes vagy nem elég naprakész információval rendelkeztek korábban. Az első eredmények arra utalnak, hogy a sivatagos és félsivatagos területeken viszonylag pontosan végezhető a térképezés, a trópusi éghajlati övezetben viszont nagyobb kihívást jelent ez a munka. Ennek fő magyarázata a dús növényzet, amely a felszínt borítja, s így elsősorban az optikai távérzékelő műholdak számára láthatatlanná teszi. Itt egyrészt radaros mérésekkel, másrészt domborzati modellek alkalmazásával igyekeztek megszerezni elsősorban a szerkezeti információkat, például a folyóvölgyek rendszereinek feltérképezésével.

Általában bebizonyosodott, hogy műholdas adatok bevonásával elég nagy kiterjedésű területeket lehet feltérképezni, egységesen és hatékony módszerrel, ami elősegítheti a regionális geológiai kutatásokat és a kiaknázható ásványi lelőhelyek azonosítását. A projekt kezdeményezőinek reményei szerint a megbízható és teljes geológiai térkép és katalógus elősegíti majd a befektetők megjelenését Afrikában.

Kapcsolódó link: